Meistä

Viljelytoimintaa Sauvossa jo yli 60 vuoden ajan

Unto Peuravaara, aloitti avomaanviljelyn Peuravaaran tilalla jo 1950-luvulla. Unto rakensi ensimmäiset kasvihuoneet 1960-luvulla. Tuolloin viljelykasvien myynti tapahtui Turun kauppatorilla. Peuravaaran tuotanto oli monipuolista: torilla myytiin erilaisten vihannesten lisäksi myös esimerkiksi kukkia.
Unton jälkeen tilan toimintaa jatkoi 1980-luvulla Jarkko Peuravaara. Tilan toiminta keskittyi tiiviimmin nykyisiin tuotteisiin vihanneksiin, ja kukkatuotanto jäi hiljalleen pois viljelykasveista. Samalla torimyynti lopetettiin, ja jälleenmyyjiksi valokoituivat Sauvon lähiseudun sekä Turun vähittäistavaraliikkeet.

Nyt tilan isäntänä toimii Jarkon poika Tuomas Peuravaara. Tuotteissa on keskitytty erityisesti tomaatteihin ja erikoistomaatteihin – ja viljelyn koko kaaressa on otettu entistäkin paremmin huomioon ympäristöarvot. Uusimpana innovaationa Peuravaaran tila on satsannut biohajoaviin pakkauksiin.

Peuravaaran tilalla on ollut alusta asti mukana myös ulkopuolisia työntekijöitä. Nykyisin viljelyssä ja tilalla on apuväkeä kolmesta kahteentoista sesongin mukaan.

Tuomas Peuravaara, yrittäjä

”Haluan pitää yllä Suomen omavaraisuutta ja työllistää ihmisiä. Haluan myös tarjota parempia vihanneksia, kuin mitä ulkomailta saa.

Työni on mielenkiintoista – eikä siinä ole koskaan valmis: aina oppii uutta, ja vuodenkierto pitää tehtävät vaihtelevina. Lempityövaiheeni on kevät. Kun aurinko alkaa paistamaan pitkän rauhallisen talven jälkeen, ja kun alkaa tapahtumaan.
Tämänhetkiset tomaattisuosikkini ovat kaikki pienenkokoiset makeat tomaatit!”

Vuodenkierto Peuravaaran tilalla

Peuravaaran Puutarha käyttää viljelyssään ainoastaan luonnonvaloa. Näin ollen tuotteitamme löytää kaupoista huhtikuusta marraskuun loppuun. Talvi on aikaa tehdä huoltotöitä sekä valmistautua kiireiseen kesäkauteen.

Kasvukausi alkaa joulukuussa, jolloin kylvämme ensimmäiset taimet taimihuoneisiin. Helmi-maaliskuussa taimet voidaan istuttaa, ja huhtikuusta alkaen voimme alkaa odottaa satoa. Joulukuu on Peuravaarassa perinteinen lomakuukausi.